image

Čo presne je toto obľúbené africké jedlo známe ako FUFU ?
Toto obľúbené africké jedlo, ktoré sa niekedy nazýva foo-foo, je základným jedlom, ktoré sa nachádza v mnohých krajinách strednej a západnej Afriky a niektorých karibských krajinách, ako je Dominikánska republika.

Odkazy: Odkaz 1

Fufu sa vyrába miešaním, drvením, alebo miesením škrobovej zeleniny, ako je maniok alebo pšenica, kým nevytvorí konzistenciu podobnú cestu. V Afrike sa konzumuje predovšetkým s africkou polievkou okra, alebo polievkou ogbono, čím sa dosiahne uspokojivé a vyvážené jedlo.

Z čoho je fufu vyrobené?

Odrody Fufu sa nachádzajú po celej Afrike a vyrábajú sa z ľahko dostupnej škrobovej zeleniny pochádzajúcej z tohto regiónu. Bežne sa vyrába z manioku, škrobovej hľuze popínavej rastliny - jam, kukurice, škrobových banánov – plantain, pšeničnej múky, kukuričnej múky, krupice, ryže, alebo ovsených vločiek.

Ako vyrobiť fufu

Fufu sa vyrába rôznymi spôsobmi podľa toho, či použijete škrobovú koreňovú zeleninu, alebo múku. Ak používate koreňovú zeleninu, ako je jam, maniok, alebo plantain, najprv ju uvarte, kým nezmäkne. Potom to rozdrvte veľkým mažiarom (zvyčajne dreveným mažiarom) a ťažkým tĺčikom, až kým nevytvorí vláčne hubovité cesto.

To je zvyčajne namáhavé, pretože je to časovo náročné a môže to byť fyzicky vyčerpávajúce. Výroba fufu je skutočne práca z lásky!

Existujú jednoduchšie spôsoby, ako pripraviť nejaké jedlo z fufu pomocou kuchynského robota. Po uvarení škrobového koreňa použite čepeľ na cesto kuchynského robota na „miesenie“ uvareného jedla, kým nebude mať hladkú textúru podobnú cestu. Pritom nepridávajte žiadnu vodu. Toto funguje dobre s jamami, maniokom, alebo plantainmi.

Ak používate fufu múku, nasypte ju do hrnca s niekoľkými šálkami horúcej vody a miešajte, kým sa textúra nezmení na cesto. Zvyčajne sa to robí veľkou drevenou varechou.

Ako jesť fufu

Jesť toto africké hlavné jedlo môže byť veľmi príjemným a uspokojujúcim zážitkom. Podáva sa s africkou polievkou buď na tom istom tanieri, alebo na inom tanieri. Polievka je zvyčajne hustá a podobná šťave a pripravuje sa zo zeleniny, hovädzieho mäsa, kozieho mäsa, alebo iných bielkovín vo veľkom hrnci.

Aby ste si fufu vychutnali, odlomíte malý kúsok a v jednej ruke (zvyčajne v pravej ruke) zrolujete do klbka. Urobte v ňom malú priehlbinu, aby ste nabrali trochu polievky. Potom to prehltnete.

Ako chutí fufu?

Chuť fufu sa líši v závislosti od ingrediencií použitých na jeho prípravu, no jeho chuť možno najlepšie opísať ako kyslú, nevýraznú. Fufu sa neje samotné a zvyčajne sa konzumuje s africkou polievkou, ktorá je zvyčajne veľmi hustá a chutná a niekedy aj pikantná. Takže celkovú chuť jedla určujú chute a koreniny v polievke.

Väčšina fufu jedál má veľmi vysoký obsah sacharidov a niektoré obsahujú až 100 g sacharidov na porciu. Pre malé dieťa tieto sacharidy poskytujú veľmi potrebnú energiu. Pre dospelého však bude čoraz náročnejšie spáliť všetky sacharidy a kalórie v tomto jedle, pokiaľ nemáte fyzicky veľmi náročnú prácu.

Tu je niekoľko skvelých alternatív s nízkym obsahom sacharidov :

  • Karfiolové fufu

  • Kapustové fufu

  • Mandľové fufu

  • Kokosové fufu

  • Baklažán Amala fufu

Môžete si vychutnať túto populárnu africkú kuchyňu aj doma. Nutrične fufu obsahuje 100 g sušiny, 2 g bielkovín, 0,1 g tuku a 84 g sacharidov. V 100 g porcii vyrobenej z vody je 267 kcal energie z jedla. Má veľmi nízky obsah cholesterolu. Je veľmi bohaté na draslík a lekári ho bežne predpisujú ľuďom, ktorí majú nízku hladinu draslíka v krvi.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.