image

V Mòoré to znamená „múčna voda“ a tiež je tento nápoj známy pod názvom „eau de bienvenue“ (voda na uvítanie).
Toto je tradičný nápoj z Burkiny Faso.

Krajina, predtým nazývaná Republika Horná Volta, bola 4. augusta 1984 premenovaná na Burkina Faso vtedajším prezidentom Thomasom Sankarom. Burkina Faso, nemá prístup k moru a nachádza sa v západnej Afrike, je obklopená 6 krajinami, Beninom, Pobrežím Slonoviny, Ghanou, Mali, Nigerom a Togom. Zatiaľ čo francúzska kolónia Horná Volta bola takto pomenovaná kvôli jej polohe v horných častiach rieky Volta, slová Burkina a Faso pochádzajú z rôznych jazykov, ktorými sa v krajine hovorí. Vskutku, Burkina znamená „čestný“ v jazyku Mossi, zatiaľ čo Faso pochádza z jazyka Dyula a znamená „vlasť“. Preto sa Burkina Faso nazýva „vlasť čestných mužov“.

 

Gastronómia Burkiny Faso je výrazne ovplyvnená susednými krajinami (Togo, Pobrežie Slonoviny, Mali, Ghana, Niger), čo je typické pre západnú Afriku. Medzi základné potraviny v Burkine patrí cirok, proso, ryža, arašidy, sladké zemiaky, yams, fazuľa a okra. Mäso je luxus, takže vajcia a ryby nachádzajúce sa v riekach krajiny sú hlavným zdrojom bielkovín pre obyvateľstvo. Hlavným prvkom jedla je omáčka s ryžou, cesto z prosa, ciroku, alebo kukurice nazývané Tô.

 

Medzi typické jedlá patria:

  • Riz au gras: Pripravuje sa so zeleninovou omáčkou s mäsom a olejom.
  • Babenda: špecialita Mossi z rôznych listov, arašidov a ryže.
  • Ryža s arašidmi, alebo paradajkami.
  • Salsa gombo: Omáčka vyrobená z okry.
  • Seinseinga: mäsové špízy vopred marinované v zmesi korenia.
  • Alloco: plantain vyprážaný na palmovom oleji.
  • Kuracie mäso s arašidmi.
  • Gnon de fonio: jedlo vyrobené z fonia a fazuľových listov.
  • Gonré: fazuľové pyré.

 

Typické korenie, známe svojou výraznou vôňou, sa nazýva soumbala. Získava sa fermentáciou plodov néré, stromu, ktorý sa nazýva aj africký rohovník, alebo fialová mimóza. Takže späť k nášmu zoom koom nazývanému aj „uvítacia voda“. Zoom znamená múka a koom znamená voda, čo vysvetľuje, prečo sa nazýva aj „múčna voda“. Pripravuje sa aj na špeciálne príležitosti, akými sú svadby. Zoom koom má svoj názov podľa múky z prosa, ktorú obsahuje. Proso je dôležitou obilninou v oblasti rovníkovej Afriky. Na nápoj bol použitý čerstvý tamarind, ktorý sa uvaril. Kyslá chuť zoom koom pochádza z odvaru tamarindu.

 

Čo však robí zoom koom tak osviežujúcim, je čerstvý zázvor. To je pravdepodobne dominantná chuť tohto nápoja, ktorá vám bude pripomínať zázvorové pivo. Ananás a cukor dodávajú tomuto nápoju úžasnú jemnú a sladkú chuť, bez ktorej by sa tento nápoj len ťažko pil. Táto kombinácia ingrediencií vedie k veľmi prekvapivému a jedinečnému nápoju, ktorý je vďaka múke z prosa (alebo kvôli prosu, niekto by povedal...) veľmi osviežujúci a tiež dosť kalorický.

 

Zoom koom je veľmi populárny a posvätný nápoj v Burkine Faso. V roku 2017 sa v Ouagadougou konala Medzinárodná výstava cestovného ruchu a pohostinstva Ouagadougou (SITHO). Toto predstavenie vyzdvihuje aj kultúrne hodnoty a najmä pohostinnosť, ktorú prináša symbolika „vody na privítanie“. Prezident tejto organizácie sa rozhodol pozdvihnúť význam zoom koom a požiadal o jeho zápis do „nehmotného kultúrneho dedičstva“. Nehmotné kultúrne dedičstvo (ICH) je kategória dedičstva odvodená od Dohovoru o ochrane nehmotného kultúrneho dedičstva, ktorý UNESCO prijalo v roku 2003. V tomto zozname sú zdokumentované ďalšie tradičné recepty a kuchyne.

Nehmotné kultúrne dedičstvo sa vzťahuje na všetky praktiky, prejavy alebo reprezentácie, ktoré komunita uznáva ako súčasť svojho dedičstva, keď danej skupine poskytujú pocit kontinuity a identity. Medzi tieto praktiky patria napríklad ústne, hudobné alebo choreografické tradície, jazyky ako podpora týchto tradícií, tradičné hry a športy, slávnostné udalosti, remeselná zručnosť, znalosti a know-how súvisiace s poznaním prírody či vesmíru.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.