image

Ovocie stromu baobab – opičí chlieb, pochádza z Južnej Afriky, Botswany, Namíbie, Mozambiku, Zimbabwe a Madagaskaru.
Baobab, jeden z najstarších stromov na svete.
V Afrike je známy ako strom života.

Drevo baobabov je mäkké, vláknité. Je schopné zadržiavať vodu a priemer kmeňa sa tak mení v závislosti od množstva zrážok. Drevo pri poranení často roní belavý latex, ktorý je bez zápachu. Produkuje veľké, ťažké biele kvety s hnilobnou vôňou, ktoré v noci opeľujú netopiere. Vyskytujú sa na konci obdobia sucha, tesne pred obdobím prvých dažďov. Ich zvláštnosťou je, že vydržia kvitnúť len 12 hodín, otvárajú sa na konci popoludnia a rozvinú sa až po súmraku a na druhý deň ráno opadnú. Plody sú hnedastej, alebo zelenkavej farby vyzerajú ako malé tekvice s veľmi tvrdou škrupinou, sú asi 20 cm dlhé s priemerom 10 cm. Objavujú sa asi šesť mesiacov po odkvitnutí stromu.

 

Plod baobabu je jediné ovocie na svete, ktoré sa počas dozrievania prirodzene suší na konári, semená baobabu sa potom zbierajú ručne. Ovocie baobabu sa skladá z múčnatej bielej dužiny obsahujúcej čierne semeno. Semeno sa nekonzumuje. Chuť tohto ovocia je štipľavá a mierne sladká, môže pripomínať grapefruit.

Opice sa oveľa ľahšie dostanú k plodom, ktoré sú často veľmi vysoko na strome, preto sa mu hovorí „opičí chlieb“.

 

Jedlá dužina obsiahnutá vo vnútri má kyslú chuť. Všetky časti stromu sa dajú využiť v oblasti potravinárstva, medicíny či dokonca v stavebníctve. Dužina ovocia sa používa na výrobu zmrzlín, nápojov a aj ako droždie do koláčov. Je veľmi bohatá na rôzne minerály, vlákninu a vápnik. Má vysokú kyslosť. Tento obsah vitamínu C umožňuje zaradiť produkt medzi ovocie najbohatšie na vitamín C po camu camu, acerole, či čiernych ríbezliach.

Špeciálnou metódou použitou na dužine ovocia odhalili 10 aromatických zlúčenín, vrátane izopropylmyristátu, neidentifikovanej fenolovej zlúčeniny, nonanalu, safranalu, geranonu, dekanalu, oktanalu, linaloolu druhej neidentifikovanej fenolovej zlúčeniny a seskviterpénovej zlúčeniny.

Nutričné ​​výhody

Dodáva energiu a je vhodný aj pre ľudí s intoleranciou na lepok.

Má vysoký obsah vitamínu C (3- až 6-krát viac ako pomaranče), antioxidantov (4-krát silnejší ako kiwi a 15-krát viac antioxidantov ako jablko), vápnika je (2-krát viac ako v mlieku), obsahuje vitamín B6, B1, zinok, železo, fosfor, aminokyseliny a 6-krát viac draslíka ako v banáne, toto ovocie obsahuje aj veľa pektínov, ktoré sú obzvlášť dôležité na podporu trávenia a na vyrovnanie hladiny cukru. Ďalej má 6-krát viac antioxidantov ako goji bobule, 5-krát viac vlákniny ako ovsené vločky. Vláknina, rozpustná aj nerozpustná, ktorá sa nachádza v opičom chlebe, pomáha starať sa o črevnú flóru a udržiavať ju zdravú.

Liečivé využitie

Štúdie preukázali výhody opičieho chleba v oblasti medicíny.

Toto ovocie má skutočne protihnačkové, protizápalové a analgetické vlastnosti, čo môže byť prospešné pri srdcových ochoreniach a cukrovke. Používa sa aj proti žalúdočným neduhom, aj ako tonikum, na liečbu artrózy, osýpok a kiahní, na hojenie rán, alebo na zvlhčenie pokožky.

U ľudí a zvierat pomáha okrem toho, že je to imunostimulant, chrániť pečeň pred chemickými toxínmi.

Výhodou opičieho chleba je, že jeho použitie nemá žiadne kontraindikácie.

Neobsahuje lepok, nie je alergénny, ale v niektorých prípadoch môže spôsobiť dočasnú hnačku, ak sa konzumuje vo veľkom množstve.

Vďaka bohatému obsahu vitamínu C a beta-karoténu je dužina z baobabu skutočným svetovým antioxidantom-superpotravinou. Chráni všetky bunkové štruktúry pred útokmi voľných radikálov. Frakcia rozpustnej vlákniny uľahčuje vývoj baktérií užitočných pre naše telo, vrátane Bifidobacterium longum, B. infantis a B. bifidum. Je výborným regulátorom tráviaceho traktu, kde nerozpustná vláknina má „obväzový“ efekt, ktorý podporuje pravidelné vyprázdňovanie a zabraňuje zápche. Dužina je aj výborný rehydratačný prostriedok. Je indikovaná najmä pri akejkoľvek rekonvalescencii, po infekcii, chrípke, odpočinku na lôžku, vo všetkých prípadoch straty formy, imobilizácie, operácie a dozvuku emocionálnej epizódy.

Použitie

Tento prášok sa zmieša s vodou, aby sa vytvorilo to, čo sa nazýva wolof, v senegalskom jazyku, šťava bouye alebo baak v jazyku Serer, jednoducho lahodný nápoj, veľmi osviežujúci a vynikajúci pre zdravie.

V Senegale sa táto šťava pripravuje macerovaním čerstvého ovocia vo vode niekoľko hodín, potom sa často zmieša s cukrom a štipkou mlieka. S ibištekovou šťavou a kávou s čiernym korením z Guiney, je to senegalský národný nápoj.

Tento klenot prírody sa odporúča proti každodennej únave, ako kondičná kúra. Na posilnenie imunity, pri oslabení a pri rekonvalescencii. Pre športovcov má baobabový prášok vysokú nutričnú hustotu, ako aj zaujímavú alkalickú a remineralizačnú silu. Pridávať ho ako ingredienciu v nápojoch pred a po tréningu. V rámci chudnutia je zaujímavý na raňajky, alebo ako desiata.Vláknina umožní obmedziť pocity hladu.

Používa sa na podporu vyváženej stravy u tehotných žien, detí a dospievajúcich, na pomoc pri znižovaní hladiny cholesterolu. Príjem rozpustnej vlákniny skutočne umožňuje obmedziť jej asimiláciu v tele.

Konzumácia 3 g rozpustnej vlákniny denne (lyžica baobabového prášku) zníži hladinu cholesterolu v krvi približne o 10 %.

Koľko ho konzumovať ?

Ideálne množstvo konzumácie je 30 g/deň (dve polievkové lyžice).

Môže sa jesť počas celého roka, alebo jednoducho ako 21-dňová kúra v prípade diétneho režimu. Jeho štipľavá chuť sa veľmi dobre hodí do smoothies, jogurtov, tvarohov, kompótov... Ľahko ho zmiešame s obľúbenými nápojmi, ovocnými šťavami, mliekom, zeleninovými nápojmi (mandľové mlieko, kokosové mlieko...).

Vašim obľúbeným šalátovým dresingom dodá sladkú citrónovú nôtu.

Prášok baobabu je najlepšie konzumovať surový-RAW, alebo kombinovaný s prípravkami za studena, aby sa čo najviac zachovali jeho nutričné ​​vlastnosti.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.