image

Je pikantný guláš, ktorý sa tradične pripravuje s kuracím mäsom, alebo sliepkou a zeleninou.
Je to jedno z najobľúbenejších jedál z Pobrežia Slonoviny.

Odkazy: Odkaz 1

Kedjenou (tiež nazývaný kedjenou poulet a kedjenou de poulet ) sa zvyčajne pomaly varí v canari, tradičnom hlinenom hrnci, ktorý má tvar pohára s úzkym otvorom. Pobrežie Slonoviny je v skutočnosti známe svojou keramikou vyrobenou z vysoko kvalitnej hliny pochádzajúcej z okresov Savanes v Boundiali a Korhogo. Pomalé varenie tejto poréznej hliny umožňuje, aby si konečný výsledok zachoval svoje porézne vlastnosti a zároveň ponúka materiál s vysokou tepelnou odolnosťou a preto vyrába množstvo kuchynských zariadení, ako sú canari, ale aj vázy a dózy.

Kanari, ktoré sú zapečatené banánovými listami a povrazom, sa umiestnia na oheň alebo uhlie, aby sa kedjenou uvarila.

Hoci sa spôsoby prípravy kedjenou často líšia, väčšina z nich nevyžaduje pridávanie tekutiny, aby sa kura uvarilo vo vlastnej šťave, čo pomáha zmäkčiť mäso a koncentrovať chute. Táto technika je veľmi podobná technike dusenia (etouffée) používanej v tagine zo severnej Afriky, kde vlhkosť pochádza väčšinou z cibule a mäsa.

Počas dusenia kurčaťa je dôležité hrncom silno potriasť, aby sa v miske neprilepilo mäso na dno. Je zaujímavé, že kedjenou znamená v Baoulé „potriasť vnútri“. Jedlo môže v skutočnosti pochádzať z Baoulé, dôležitej etnickej skupiny z centra Pobrežia Slonoviny.

Niekedy sa kedjenou varí v zabalených a zapečatených banánových listoch umiestnených a zahrabaných v horúcich uhlíkoch namiesto varenia v canari.

Na Pobreží Slonoviny sa kedjenou tradične podáva s ryžou, alebo attiéké.

Attiéké (píše sa aj acheke), je príloha z koreňa manioku (maniok). Pripravuje sa z fermentovanej dužiny manioku, ktorá bola nastrúhaná alebo granulovaná. Sušené attiéké je textúrou veľmi podobné kuskusu.

Tradičný kedjenou bude vždy okrem cibule obsahovať aj paradajky a baklažán, niekedy môže obsahovať aj inú zeleninu, ako je okra, alebo mrkva. Plody okry vyzerajú ako malé papričky zelenej farby, ktoré sú dlhé 5 až 10 centimetrov. Ide o chutnú, krehkú zeleninu, ktorá je známa u nás ako ibištek jedlý. Dobrý kedjenou však bude vždy poriadne pikantný.

Kedjenou je veľmi jednoduchý guláš, ktorý vyžaduje len ľahko dostupné ingrediencie. Aj keď možno nemáte canari, môžete si úplne pripraviť kedjenou v holandskej rúre, alebo v hrnci s hrubým dnom, alebo tagine. Môžete, alebo nemusíte pridať olej, pretože technika varenia s dusením umožňuje varenie bez tuku.

Slovo tajine, alebo tagine (الطاجين v arabčine) nie je len slovom pre toto severoafrické jedlo, ale aj pre hlinený hrniec, v ktorom sa jedlo skutočne varí.

Ikonická kónická pokrievka tagine je to, čo pomáha udržať paru, ktorá sa vytvára počas varenia vo vnútri hrnca. Keďže voda je v suchom podnebí severnej Afriky vzácnym zdrojom, tagine umožňuje varenie jedla s minimálnou dodatočnou vodou a využíva hlavne vodu obsiahnutú v ingredienciách vrátane cibule.

 

Najstaršie záznamy o koncepte varenia v tagine sa objavujú v 1001 Arabských nocí (Alf layla wa layla), slávnej zbierke arabských ľudových rozprávok z 9. storočia. Nádoby tagine boli pôvodne umiestnené nad ohňom z dreveného uhlia, čo umožnilo pokrmy jemne variť niekoľko hodín.

Príbuzné

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.