image

Pochádza priamo z Madagaskaru, štvrtého najväčšieho ostrova na svete, s jedinečnou flórou a faunou.

Vyslovene koub 'rav'n (z „koba“, cesto a list „ravina“; doslova „cesto s listami“), tento sladký snack, nazývaný aj kobandravina, moforavina, alebo koba akondro, je mimoriadne obľúbený a pripravujú ho na celom „Veľkom ostrove “ (prezývka Madagaskaru).

Koba ravina denne konzumuje prevažná väčšina Malgašov, väčšinou neskoro popoludní ako občerstvenie, študenti po návrate zo školy, ale aj úradníci či farmári. Na Madagaskare si ho môžete kúpiť ako občerstvenie na železničných staniciach a staniciach nákladnej dopravy, poskladaný do banánových listov. Kobas ochutené vanilkou, skutočným prírodným zdrojom Madagaskaru, pripravujú pouliční predavači, ktorí ich nosia na hlave v košíku, ktorý ich udrží vždy horúce. Potulujú sa po uliciach a kričia „Koba… Koba… vao mafana!“ („Koba… Koba… horúci“). Výkrik, ktorý každý deň netrpezlivo očakávajú všetci Malgaši. Táto koba ravina je jednoduchý dezert na prípravu. Sladká chuť banánu a vanilky, lepkavej ryže, hnedého cukru a textúra drvených arašidov poskytujú prekvapivý a celkom jedinečný výsledok, zabalený do banánových listov a krátko varený na pare.

 

Viete, ako sa pestuje skutočná vanilka, ktorá dáva „koba“ jedinečnú chuť ?

Po šafrane je vanilka druhé najdrahšie korenie na svete. Je to plod orchidei Vanilla planifolia, ktorej najväčšie plantáže sú na Madagaskare. Tvarom pripomína fazuľové struky, ktoré sa zberajú polozrelé, potom sa sušia a fermentujú. Celý zložitý proces, počas ktorého sa na ich povrchu vytvárajú maličké ihličkovité kryštáliky aromatického vanilínu, trvá zhruba šesť mesiacov.

Vanilka voňavá je epifytická liana pochádzajúca z Mexika. Korene má v pôde a popína sa po kmeňoch stromov často až do výšky desať metrov. Stonka je tuhá, valcovitá, s kolienkami, z ktorých vyrastajú vzdušné korene. Nimi rastlina prijíma vzdušnú vlhkosť a prichytáva sa na oporu. Striedavé podlhovasté listy sú dužinaté, dlhé okolo 15 cm. Bledožlté 7 cm veľké kvety majú zelený nádych a vyvíjajú sa v mnohokvetých pazušných strapcovitých súkvetiach.

Kvety, ktoré vôbec nevoňajú, sa otvárajú len raz na niekoľko hodín, pestované v kultúre sa preto umelo opeľujú.

Plodom je 16 až 30 cm dlhá tobolka, ktorá obsahuje kašovitú, výrazne aromatickú dužinu s tisíckami drobných semien. V zrelosti tobolka puká na dve časti. Prvé plody sa objavujú v treťom až štvrtom roku rastu. Zberajú sa pred dozretím, keď sa ich farba mení zo zelenej na žltú. Charakteristickú čiernu farbu a príjemnú vôňu získavajú až fermentáciou.

Vanilka potrebuje teplé, vlhké podnebie a humóznu pôdu. Neznáša priame slnko, na farmách ju preto pritieňujú. Často sa pestuje na ovocných drevinách, alebo kakaovníkoch. Jej pestovanie je veľmi nákladné a namáhavé nielen pre to, že kvety treba umelo oplodňovať (zručný farmár opelí až dvetisíc kvetov denne), ale aj pre doplnkovú závlahu. Desať mesiacov v roku ju zalievajú, potom zálievku obmedzia, následkom čoho začína kvitnúť. Aj počas dozrievania strukov je zálievka obmedzená.

 

Veľa produktov vonia a chutí po vanilke, ale len málo z nich ju skutočne obsahuje.

Prírodný vanilín často nahrádza umelo vyrobený, ktorý objavili v roku 1874. V kuchyni sa napriek tomu vyplatí trochu investovať a používať pravú vanilku. Tobolky, ktoré sa označujú ako struky, treba rozrezať po dĺžke a spolu s ingredienciami, ktoré majú prevoňať, sa nechajú variť. Dužina so semienkami sa potom vyškrabe a ponechá v pokrme.

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.