image

Je alkoholický, sladký a chutný nápoj získavaný z miazgy rôznych druhov paliem, ktoré sa nachádzajú v trópoch, rôznych častiach Ázie, Afriky, Karibiku a Južnej Ameriky.

Miazga sa zvyčajne získava z najvyšších častí rastliny, kam sa šplhajú mladí chlapci z dedín, ktorí sa nazývajú výčapníci. Miazga sa zbiera a nechá kvasiť s kvasinkami prítomnými na vzduchu. Metóda extrakcie zahŕňa vloženie malého ohňa do kmeňa vyrúbanej palmy, aby sa uvoľnila jej šťava, ktorá sa potom zbiera do pohárov. Biela šťava začne kvasiť hneď, ako vytečie. Na rozvinutie alkoholickej zložky v palmovom víne s rovnakým obsahom alkoholu ako v bežnom pive stačia dve hodiny. Keďže kvasenie prebieha veľmi rýchlo, vysvetľuje to, prečo tradiční výrobcovia palmového vína predávajú svoje víno ihneď po extrakcii.

Tradície

V mnohých kultúrach nadobudlo palmové víno významný kultúrny význam až do takej miery, že sa spomína v rôznych umeleckých formách.

V strednej a západnej Afrike sa palmové víno používa hlavne pri oslavách svadieb. Má dôležitú úlohu v spoločenskej štruktúre a poriadku vidieckej dediny.

V niektorých dedinách v Kamerune sa stále musí určité množstvo všetkého vyťaženého vína ponúknuť náčelníkovi dediny. Okrem toho zdieľanie vína so „šéfom“ dediny je vnímané ako prejav lojality a úcty. Spoločenský život v Kamerune sa točí okolo stánku s palmovým vínom, miesta, ktoré sa teší podobnej obľube ako európske čajovne.

V Afrike sa palmové víno často spája so svadobnými obradmi, zvykmi alebo náboženskými obradmi.

V niektorých kmeňoch veno požadované od budúceho ženícha zahŕňa alkoholický nápoj. Symbolizuje večné spojenie medzi manželmi. Nevesta ponúknutím pohára palmového vína otcovi spečatí spojenie oboch manželov navždy.

Počas festivalov sa palmové víno často používa pri ich otvorení. Je rozliate po zemi a má pripomínať zosnulých predkov, na ktorých by sa nemalo zabudnúť.

V Nigérii sa nazýva aj druh populárnej hudby: „hudba z palmového vína“.

Palmové vínne stromy

Existuje veľa druhov paliem, približne dvadsaťsedem, z ktorých sa získava palmové víno. Deväť z týchto druhov pochádza z Afriky.

Palma olejná, známa aj ako Elaeis guineense, je najpoužívanejšia na africkom kontinente.

 

Najvyužívanejšie niektoré druhy na výrobu palmového vína:

Ďatlovník (Phoenix dactylifera L.),
rastlina široko pestovaná predovšetkým pre svoje plody nazývané datle.

Divoká datľová palma (Phoenix sylvestris),
tiež známa ako strieborná datľová palma, indická datľová palma, cukrová datľová palma. Je to druh početných kvitnúcich rastlín vyskytujúcich sa v južnom Pakistane, Indii, Srí Lanke, Nepále, Bhutáne, Barme a Bangladéši. Plody tohto druhu palmy, ktoré rastú v rovinách a krovinatých oblastiach až do nadmorskej výšky 4000 stôp (1300 m) nad morom, sa používajú nielen na výrobu palmového vína, ale aj na výrobu želé. Čerstvá šťava sa varí a vyrábajú sa z nej aj jaggery, palmový cukor...

Kvety Caryota Urens,
z ktorých sa získava miazga kitulu, je palma, ktorá rastie na Srí Lanke a v južnej Indii. Táto šťava sa konzumuje po stáročia a je uznávaná pre svoje nutričné ​​vlastnosti. Ideálne na osladenie dezertov (biele syry, zmrzlina, rastlinné mlieka či ovocné šaláty), vhodné aj na prípravu pečiva. Obsahuje 3 cukry: fruktózu, glukózu a sacharózu, čo je rovnováha, ktorá bráni telu ukladať tieto sacharidy. Kitul miazga má skutočne veľmi nízky glykemický index a poskytuje málo kalórií (menej ako 300 kalórií na 100 g). Je teda veľmi dobrou alternatívou bieleho cukru.

Palma nypa,
ktorá pozostáva len z jedného druhu, nypa fruticans. Táto palma môže vytvárať skutočné mangrovy v južnej Ázii. Je to veľmi starý druh. Našli sa fosílne zvyšky peľu tejto mangrovovej palmy, ktorých vek sa odhaduje na 70 miliónov rokov.

Rafiové palmy,
čo je rod asi dvadsiatich druhov paliem pôvodných v trópoch Afriky a najmä na Madagaskare, pričom jeden druh (R. taedigera) sa vyskytuje aj v Strednej a Južnej Amerike.

Výhody palmového vína

Jedným z dôvodov, prečo je palmové víno také obľúbené, je dôležitosť jeho výhod. Je to nápoj nielen výnimočný pre chuť, ktorá ho odlišuje, ale aj pre zdravotné benefity, ktoré telu prináša. Všeliek na zdravie, ktorý spája potešenie a pohodu.

Obsah riboflavínu, nazývaného aj vitamín B2, je veľmi vysoký: je to antioxidant, veľmi užitočný pre naše zdravie. Palmové víno je bohaté aj na vitamín C a vitamín B1. Z hľadiska minerálnych solí je tento nápoj bohatý na železo a draslík, dve mikroživiny pre dobré zdravie. Vďaka svojmu nutričnému profilu sa verí, že dokáže zlepšiť zdravie očí až do takej miery, že v dedinách, kde sa zvyčajne konzumuje, majú starší ľudia neuveriteľne ostrý zrak. Prítomnosť minerálnych solí je užitočná pre správne fungovanie niektorých buniek v našom tele, pri zachovaní zdravého srdca a je schopná kontrolovať vysoký krvný tlak.

V mnohých oblastiach, kde sa palmové víno bežne konzumuje, sa považuje za veľmi silné afrodiziakum, no jeho výhody by mohli ísť ešte ďalej: nedávna štúdia ukázala, že palmové víno môže ochrániť ľudí s erektilnou dysfunkciou a impotenciou v dôsledku cukrovky 2. typu. Palmové víno je alkoholický nápoj, preto ho treba konzumovať opatrne a s mierou.

 

Palmové víno je známe pod rôznymi názvami v jednotlivých krajinách:

  • Alžírsko: legmi
  • Benin: atan a sodabi, destilované palmové víno
  • Burkina Faso: bangui
  • Kamerun: mimbo, matango, mbuh a sodébi
  • Stredoafrická republika: kangoya
  • Kongo-Kinshasa: kikongo
  • Pobrežie Slonoviny: bandji (baoulé), koutoukou
  • Ghana: doka, nsafufuo, yabra a déha
  • Malajzia: kallu, nira, toddy, bahar a goribon
  • Nigéria: emu, oguro, ogogoro, palmový tombo likér a nnmaya ngwo
  • Južná Afrika: ubusulu
  • Tunisko: qêshem a legmi mayeet

Komentáre 0

Zatiaľ bez komentárov. Buďte prvý so svojim komentárom.